Manifest de l’Assemblea de professors de l’IES Damià Huguet
Aquest manifest el signam els professors de l’ Institut Damià Huguet per tal de donar a conèixer la situació actual i la que vendrà al proper curs en el nostre centre. No pretenem fer un plany, sabem que som sols un altre col•lectiu més afectat per l’actual situació socioeconòmica. Allò que pretenem avui és fer un clam de defensa en favor de l’educació pública i de qualitat que amb les mesures del Govern es troba en autèntic perill.
A més, a dia d’avui, consideram que no només és l’Educació que es troba greument ferida, el que en realitat està en joc és tot l’Estat de benestar que havíem aconseguit entre tots, després d’anys d’esforç.
D’aquesta manera, ja no podem parlar d’una crisi passatgera que es resoldrà, sinó de tot un canvi de sistema en el que l’Educació passa a ser considerada com a una despesa incòmoda i no com a una autèntica inversió de futur.
En aquest escenari, els professors ens sentim calumniats pels governants, titllats de privilegiats i volem dir que no ho som. No disposam d’avantatges, sinó que som treballadores i treballadors que intentam fer la nostra feina el millor i més honestament possible. En realitat, avui, aquí, ens mostram com un col•lectiu ampli i heterogeni a qui tan sols uneix la voluntat de treballar per una educació pública i de qualitat.
Per tots aquests motius volem fer conèixer a la resta de la comunitat educativa i a la societat en general, quines seran les accions que vol emprendre o ja ha emprès aquest govern i què ens suposaran:
- Pèrdua d’entre 600 i 1.000 professors que quedaran sense feina, professionals que ara en tenen. A més, es tanquen les portes de la docència a educadors preparats que no podran dedicar-se mai a l’ensenyament públic com tampoc als estudiants que es troben a les facultats preparant-se. Així, a tall d’exemple, en el nostre Centre passarem de 62 professors amb 490 alumnes a 54 amb 503 alumnes.
- Augment de tasques i responsabilitats per al professorat sense tenir en compte si és possible o no.
- Increment de les ràtios d’alumnes per classe, més alumnes per mateix espai.
- Retall de beques per als alumnes.
- Pujada de les taxes universitàries.
- Reducció econòmica als pressuposts dels centres, amb una reducció d’un 30% de l’assignació econòmica en el 2013.
- Disminució dels salaris del professorat.
- Eliminació fàctica de l’atenció a la diversitat a partir també de la supressió de plans i programes com per exemple el programa PROA que ja s’ha duit a terme i que donava suport a alumnes fora de l’horari lectiu.
- Utilització de postures partidistes i demagògiques en relació amb l’ús de la llengua catalana.
Encara més, volem afegir que la manca de diàleg per part de la Conselleria d’Educació ens dol profundament i suposa el trencament del consens que havia costat molt de guanyar. Així, doncs, totes aquestes actuacions suposaran un gran desconcert en l’inici del proper curs pel fet de no conèixer encara les optatives que tendran els alumnes, les assignatures que hauran de fer els professors i en definitiva no saber tan sols quines circumstàncies ens esperen.
Cal dir també que totes aquestes mesures afecten l’ànim i la il•lusió dels que hi treballam dia a dia, i tot plegat acabarà afectant també les famílies i aes alumnes, que en darrer terme són els més perjudicats. Finalment, volem fer extensiva una pregunta: Quina classe de poble seríem si no som capaços de fer un esforç per tal de tenir la millor educació possible per als nostres infants?"
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada