Na Maria era una
noia de set anys que vivia amb els seus pares: en Gabriel i na Carme
a Palma. Els seus pares treballaven de cambrers a una cafeteria de
Marratxí, però a causa de la crisi el seu cap els havia acomiadat,
ja que, la clientela havia disminuït molt durant aquest darrer any i
com que s’havien quedat sense feina varen decidir obrir un
restaurant al centre de la ciutat, però no sabien com muntar-lo de
tal manera que hi anàs molta gent i que en el seu restaurant no es
notés la crisi econòmica. Per tant, havia de ser un restaurant
barat, original i amb un menjar de qualitat. En Gabriel i na Carme
pensaven i pensaven, però no se’ls acudia cap idea nova i que
tengués les característiques previstes, tot el que pensaven era
molt vist, massa car, de baixa qualitat, etc.
Na Maria era petita però
molt viva i intel·ligent i va veure que els seus pares estaven
preocupats i escoltant unes quantes conversacions la nina va
descobrir el que passava i va decidir ajudar els seus pares i trobar
la millor idea que havia existit mai en el món de la cuina. Na Maria
es va posar a cavil·lar, va buscar informació de restaurants a
Internet, va consultar enciclopèdies, llibres de cuina i revistes,
preguntà a veïns i a gent coneguda opinió culinària… I després
d’uns dies de pensar i de lluitar per aconseguir ajudar na Carme i
en Gabriel se li va acudir una idea: obririen un restaurant en què
es mesclaria la cuina amb la mímica, concretament en treure la
llengua. Aquest teatre consistiria en què ningú que estàs a dins
el restaurant podria parlar, només es podrien comunicar treient la
llengua. Quan els clients entrassin al restaurant haurien de treure
la llengua tants cops com persones que volguessin menjar, és a dir,
si volen una taula per dues persones haurien de mostrar la llengua al
cambrer dues vegades; també, a la carta hi hauria un número a cada
plat i beguda, aquest número indicaria quants cops el client ha de
treure la llengua perquè els serveixin el plat i la beguda que ells
volen. Si volguessin demanar a un empleat on es troben els banys
hauria de treure la llengua inclinada cap un costat i si volgués
demanar el compte hauria de treure la llengua cap avall i imitar un
ca. Totes aquestes normes i alguna més que se li acudís anirien
escrites a un foli i a cada client que entràs n’hi donarien un i
els seurien a unes butaques que hi hauria a l’entrada del
restaurant perquè les llegissin tranquil·lament abans de començar
a actuar. Quan na Maria acabà de planejar la mímica del restaurant
va pensar els altres temes: el restaurant es diria “Treu la
llengua” i es servirien plats relacionats amb el món teatral i
sobretot amb la mímica. Els preus no serien molt elevats, però no
serien tan barats com a una pizzera o a una cafeteria, el seu
restaurant seria d’una gran qualitat!
Després de pensar
exactament com funcionaria el restaurant na Maria va anar a contar la
idea als seus pares. Aquests, al principi varen fer una cara
d’estranyats i de pensar que la seva filla pensava que tota la vida
eren floretes. Però, a mesura que la seva filla els anava explicant
tot el funcionament del restaurant, del menjar, de la mímica, els
preus… ells van anar recuperant la seva cara normal i van somriure
dient: És fantàstic!
La família va
començar a preparar tot el que era necessari per posar en marxa
aquell magnífic projecte que se li havia acudit a la seva filla: van
escriure les normes de mímica, la carta amb els nombres,
organitzaren els plats prevists a servir als clients, varen construir
els banys, la cuina i la barra i compraren les taules i les cadires.
Un any més tard tot ja estava preparat per obrir el restaurant:
“Treu la llengua”, na Carme havia publicat al diari un anunci
allà on indicava el dia que s’inaugurava el local i la seva
originalitat i el mateix va fer en Gabriel amb la ràdio.
I així va ser com aquell
dissabte d’octubre del 2009 en Gabriel, na Carme i la seva filla
Maria van triomfar en el món culinari i aconseguiren el primer dia
ja guanyar més de quaranta mil euros.
Al 2011 aquesta família
era una de les més riques de totes les Illes Balears i havien
ampliat el seu negoci per tot el món. Na Maria va guanyar un premi
culinari per originalitat i gràcies a això es va convertir en la
millor i més jove inventora d’Europa.
I segurament avui encara
podeu trobar algun rètol de “Treu la llengua” per algun indret
del nostre planeta.
Aina Maria Lladó Tomàs.
2n ESO D
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada